Όταν το επιδόρπιο είναι η Άνοιξη

13/05/2016

Όταν το επιδόρπιο είναι η Άνοιξη

Από νωρίς το πρωί είχε ξεκινήσει. Αυτή η μυρωδιά των δέντρων που σε κάνει να απορείς πώς γίνεται μικρά, λευκά ανθάκια να έχουν τόση δύναμη και να παραλύουν κάθε προγραμματισμένη σου σκέψη.

Σήμερα όταν ξύπνησα, ξεκίνησα να αγοράσω λεμόνια για τη συνταγή. Στο δρόμο δεξιά και αριστερά νεραντζιές, μωβ πασχαλιές και λεμονιές.  Έκλεισα τα μάτια να χωρέσω όση μυρωδιά μπορούσα παραπάνω.  Αφαιρέθηκα, νοστάλγησα, ταξίδεψα, σκόνταψα, θυμήθηκα την αυλή του σχολείου μου και τίποτα δεν λειτουργούσε στο μυαλό μου από την τόση Άνοιξη…

Θα ομολογήσω με λίγη ντροπή ότι ποτέ δεν αγόρασα τα λεμόνια που ήθελα για το γλυκό.

Γιατί τα έκλεψα.
Δύο τετράγωνα παρακάτω, σε μία αυλή όλο δέντρα, με έβαλαν σε πειρασμό κάτι γυαλιστερά, κατακίτρινα λεμόνια και ήταν τόση η λαχτάρα μου, που όταν δεν κοίταζε κανείς, σκαρφάλωσα και έκοψα τα δύο πιο χαμηλά! Ταυτόχρονα από το τράβηγμα με έλουσαν μικρά μυρωδάτα ανθάκια και μαζί όλη η ευτυχία του κόσμου.
Ευχήθηκα κρυφογελώντας να μην με είδε ο ιδιοκτήτης αλλά και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα τον καλούσα για ένα κομμάτι γλυκό που, εν μέρει, θα του άνηκε…
Καλού κακού, δεν θα πω ποτέ τη γειτονιά μου.

Κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης και παπαρουνόσπορο

Υλικά:

Για το κέικ

250 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική  
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 αβγά
ξύσμα από δύο μεγάλα λεμόνια (καλύτερα όχι κλεμμένα!)
1 κ.γλυκού σιρόπι βανίλιας ή ένα φακελάκι σκόνη βανίλιας
1 σφηνάκι λικέρ αμυγδάλου
200 γρ. τριμμένα φιστίκια Αιγίνης
2 κ.σούπας παπαρουνόσπορος
1 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο

200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα
1 κ.γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Η ποσότητα είναι για μία κλασσική φόρμα του κέικ.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Θα πρέπει να έχετε αφήσει το βούτυρο νωρίτερα (εγώ δύο ώρες  πριν) έξω από το ψυγείο.
Μπορείτε να κάνετε το ίδιο για τα αβγά και το γιαούρτι.

Τρίβω  χωρίς να κάνω εντελώς σκόνη τα φιστίκια στο μπλέντερ και τα αφήνω στην άκρη. Χτυπάω στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά. Ύστερα ρίχνω ένα-ένα τα αβγά και χτυπάω ένα λεπτό ακόμα. Προσθέτω το γιαούρτι, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το λικέρ. Σε χαμηλή ταχύτητα τα ανακατεύω λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάω το μίξερ,  ρίχνω τα φιστίκια, το μπέικιν, τον παπαρουνόσπορο και το αλεύρι (καλύτερα κοσκινισμένο). Με μία σπάτουλα ανακατεύω απαλά.

Ρίχνω σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνω για 45-50 λεπτά, αναλόγως το φούρνο.

Για το γλάσο, ανακατεύω τα τρία υλικά μέχρι να έρθουν στην επιθυμητή πυκνότητα. (Ανάλογα αν το θέλετε πυκνό ή όχι, προσθέτετε άχνη ή γάλα).

Γεμίστε το σπίτι σας με μυρωδιές και όταν θα είστε λυπημένοι, δημιουργήστε την ευτυχία με άχνη, αλεύρι και βανίλια.

Φωτεινή

Our precious

Sign up to newsletter